Tuesday, June 12, 2012

Awak..awak cantik sgt~

Bismilahirahmanirrahim..
In the name of Allah, The Most Gracious and The Most Merciful..

Alhamdulillah..saban hari peningkatan wanita muslimah bertudung semakin ramai..
mgkin kerana revolusi tdg yg makin lama makin memudahkan kpd si pemakainya..
namun, adakah krn pemakaian tdg krn mengikut syarak, berfesyen atau ikut-ikutan.
tepuk dada tnya hati..


 mari kita baca 1 kisah, mgkin biasa tetapi perlu di ambil pgjrn..


Semasa seorang ustaz memberikan kuliah kepada satu kumpulan wanita yang terdiri dari golongan professional termasuk para Datin di satu daerah, ketika itu, sedang heboh isu wanita seksi ditangkap di sebuah kelab malam. Lalu timbul isu hak peribadi wanita untuk memakai apa jua pakaian yang diingininya, termasuk yang seksi. Lalu, semasa kuliah ini ustaz tersebut mengambil peluang bertanya kepada kumpulan wanita ini soalan mudah berikut :-
"Apakah agaknya sebab wanita ingin memakai seksi dikhalayak ramai? Dengan skirt pendek, atau baju sendat dan nipis?"
Ada di antara mereka mula memberikan pandangan, tetapi kerana terlampau ramai yang bercakap, saya tidak mendengar butirannya. Apabila ustaz tersebut meminta seorang wakil, seorang menjawab dengan yakin.
" Untuk nampak cantik ustaz..." katanya sambil tersenyum malu.
Ustaz bertanya pula : "Agaknya kepada siapa nak ditunjukkan kecantikan itu?"
"Tentulah kepada kaum lelaki ustaz, kaum wanita pun iye juga.." sambungnya.
"Baiklah, jika lelaki tersebut sudah tergoda dengan kecantikan tu, lalu ingin menyentuh bahagian indah yang dilihatnya boleh tak ?" Tanya ustaz menguji.
" Isyh, ustaz ni.. tentulah tak boleh ustaz, dah kira ‘sexual harassment' (gangguan seksual) tu ustaz" dengan yakin sekali hujjahnya kali ini.
"Jika demikian, tidakkah para wanita merasakan, tindakan mereka yang memaparkan bahagian yang menarik di tubuh mereka itu juga merupakan gangguan seksual kepada lelaki?" Tambah ustaz.
" Erm, macam mana tu ustaz?" Tanya mereka dengan nampak sedikit bingung sambil berkerut dahi.
"Cuba bayangkan, kucing yang lapar diacah-acah dengan ikan ‘fresh' yang digoyang-goyankan di hadapannya tentu geram kucing tu, malah silap haribulan, tentu diterkamnya muka orang yang mengacah juga" Tambah saya lagi memberi keyakinan.
"Tapi perlu diingat, tak semua kucing akan terkam, hanya yang amat lapar dan liar je, demikian juga lelaki, tak semua lelaki gagal kawal nafsunya, tetapi tak dinafikan bahawa ramai juga yang gagal dan liar"
"Akhirnya, kerana suasana yang tak sesuai, mungkin kerana ramai orang
 dan di tempat awam pula, terselamatlah wanita seksi itu dari terkaman lelaki liar tadi. Masalahnya, anak-anak perempuan kecil berumur 7 hingga 12 tahun yang mungkin menjadi mangsa tempiasan nafsu lelaki begini. Dan di ketika itu, samada wanita itu bertudung, berjubah, kanak-kanak dan sebagainya tidak lagi mampu menahan nafsu si lelaki 
seperti ini, asalkan suasana cukup sesuai (sunyi dan jauh dari pandangan ramai), 
akan dilepaskan nafsunya secara kekerasan" Terang ustaz tersebut dengan panjang lebar, mereka mengganguk dengan wajah serius kali ini.
sedarlah..kita ini makhluk yg sgt unik..punya naluri keibuan, kelembutan dan tinggi sifat malunya..gunakan sifat malu pd tempat yg betul.. 
Tidak malukah anda org diluar sana melihat rambut anda..
ye..rambut anda sgt cantik..mengalahkan rmbut model pentene..
jgn smpai Allah trik blik kurniaan yg da bagi..
sama2 kita jga aurat kita k..(pesanan utk saya jugak). 
ketahuilah, semakin engkau menjaga dirimu, ibadahmu, menutup auratmu, sopan santun serta tingkah lakumu serta tutur katamu..
insyaAllah semakin tinggi nilai engkau pada pandangan Allah..
subhanallah..moga diriku tergolong dlm klgn tersebut~
p/s: awak cntik sgt bila tutup aurat..nmpk sopan..betol..xtipu~No comments:

Post a Comment